söndag 20 april 2008

VB

Bytte vatten i båda karen i lördags men kunde inte få datorn att samarbeta föränn nu.Passade hursomhelst på att rensa bort en hel del blad med makrobrister. Dock har bristerna i växtligheten i 54:an minskat generellt sett och sedan jag börjat dosera MgSo4 och CaCl har bristsymptomen (ihopskrynklade blad) på mina hygrophilia dwarf försvunnit helt! Däremot slåss jag fortfarande mot en hel del GDA (Green Dust Algea).

I 31:an tuffar det på som vanligt med skillnaden att det börjat dyka upp en del näringsbrister där med och tillväxten på wallachin nu helt vit! Vågar dock inte skruva upp näringen där då jag är rädd att det kommer skada mina Red Crystal (som för övrigt bär på ägg igen!).

Det var väl i stort sett allt, här kommer lite färska bilder.

Foto: Jag
















lördag 19 april 2008

Den siste otton har gått till de sälla jaktmarkerna.

Jepp... min siste lille tappre otto dog nu i veckan och betar nu alger i en stor tank överväxt av alger i mal-himlen...suck... Skippar nog malar ett tag framöver och håller mig till räkor som algpatrull.

Min Heteranthera Zosterifolia fick ju som bekant en rätt dålig start i 54:an då den var i såpass dåligt skick men den verkar återhämta sig sakta men säkert, bilder får nog dröja ett tag till helt enkelt.

Skaldjursmineralerna från Leonard landade förra veckan och just nu doserar jag 3 ml/veckan vid VB och räkorna verkar inte ha några problem med den nya tillsatsen, kul!

Märkte igår att mina endlers har fött och jag räknade till fyra yngel som var för stora för att föräldrarna skulle kunna äta upp dom, ska bli riktigt kul att se hur dom små liven klarar sig!

Slutligen funderar jag på att köpa en kampfisk av något slag till 54:an, blev lite inspirerad av Mariel som har en jäkligt vacker kampis och även Brams som visade mig en hane som drabbats av räkfrossa, den firren hade tryck i sig så mycket cherry yngel att den såg ut att ha alvarliga problem att hålla sig flytande och en fisk med en sån aptit måste man ju bara ha!

Det som gör att jag tvekar är att det verkar som om vissa exemplar (Mariels firre) även har en förkärlek för att äta växter och en sådan fisk vill jag ju inte ha, så jag undrar om det är någon därute som vet om detta är ett vanligt beteende bland kampisar?

Bilder från Lärjedalen


Foto: Jag


























onsdag 9 april 2008

Anpassningsbara fiskar

Idag råkade jag fastna på en repris av Mitt i Naturen på SVT innan jag skulle till jobbet och i slutet av programmet visade de ett gammalt inslag från 80 talet som de tänker följa upp i nästa program.

Inslaget handlade om en ål som enligt myten blev isläppt i en brunn i slutet av 1800-talet för att hålla efter ohyran och som levde i allra högsta välmåga 1985 då SVT besökte brunnen senast!
Ingen kan helt bekräfta om detta är sant men om det stämmer så är det väl ännu ett kvitto på att fiskar är extremt anpassningsbara (och ibland långlivade) djur!

Lägger in en länk till inslaget nedan. Gå in på "fakta och fritid" och bläddra fram till mitt i naturen. Inslaget ligger 25 min och 20 sekunder in i programmet.

Gå in på fakta och fritid och bläddra fram

http://www.svt.se/svt/road/Classic/shared/mediacenter/index.jsp?&d=37591

Ha de bra!

/Wickberg

söndag 6 april 2008

lördag 5 april 2008

Jag har fått två sniglar på ögat ;-)

Jag var på Zookompaniet förra helgen och köpte upp en ny flaska Easy Carbo och fick också tag på två krukor Heteranthera zosterifolia (Stargrass) som jag tänkt trycka ner i 54:an. Fick plantorna gratis då dom var så illa åtgångna men enligt Brams så kommer dom att ta sig fint och dom skuter faktiskt redan nya friska skott så bilder kommer förmodligen om en vecka eller så.
Utöver växterna köpte jag också två hornsnäckor, clithon corona (tack för hjälpen med artbestämmningen Leonard!). Har egentligen inte brytt mig särskilt mycket om snäckor tidigare men dom här såg så roliga ut att jag inte kunde motstå dom!

Har även köpt något medel av Leonard som ska hjälpa dom att behålla sitt skal intakt som borde landa hos mig till veckan.
Växternas näringsregim har ändrats en del sen sist och uppgifterna på bloggen stämmer inte riktigt längre i 54:an. Som det ser ut nu doserar jag 2,5 ml av tropicas aquacare 2 ggr/ vecka och 1,5 ml easy carbo/dag. Vid VB trycker jag även i 5 ml utspädd micro+, 6 ml calciumklorid (torbollen) och 3 ml MgSo4. Ca och Mg började jag främst med då de nya bladen på min Hygrophilia Dwarf skrynklat ihop sig som russin men jag kommer att gå över helt till PMDD längre fram.
Här kommer lite bilder på mina nya snäckor, lite sällsynt bubbel från 31:an och min första växt som har stuckit huvudet ovanför vattenytan

Ha en bra helg!
/Wickberg

Foto: Jag