lördag 3 januari 2009

Emersed odling.

Idag fixade jag ett mer genomtänkt drivhus för de akvarieväxter jag odlat ovan vatten ett tag. Detta gjorde jag av tre skäl. För det första är det alltid kul att prova nya grejer, för det andra såg det inte så snyggt ut med flera krukor med plastpåsar över sig på fönsterbrädan. Och för det tredje har växterna lidit av ljusbristen rätt länge nu och tyvärr börjar det synas.

Själva "drivhuset" är en genomskinlig lagerlåda från IKEA. Lampan är en 7 watts lågenergilampa och vad jag läst på olika typer av odlarforum på nätet ska lågenergilampor idag funka lika bra som specialiserade växtlampor. Om detta stämmer vet jag inte men något ligger det nog i det då det hänt en del med glödlamporna de senaste åren. Eventuellt kommer jag sätta i en 25 watts lampa framöver eller byta mot en halogenlampa men förhoppningsvis ska det funka ändå.

I botten på lådan finns ett tunnt lager lecakulor och utspädd aquacare. Ovanpå detta ett lager helt vanlig blomjord. I lådan finns: staurogryne sp., ferrei och x-mas moss som jag knutit fast på en bit filtermaterial som bara ligger på jorden. Här finns också en liten planta pogostomon helferi, en hygrophila av något slag, en liten windelöw, Hydrocotyle leucocephala, Hemianthus callitrichoides ”Cuba”, en mycket medtagen limnophila sp. mini och till sist en Lilaeopsis brasiliensis. Jag vattnade rätt rejält och jorden flöt nästan när jag var klar. Lite överdrivet kanske men på så sätt slipper jag vara orolig för att det ska torka ut.

Inga kommentarer: